Wat zet je op een kerstkaart voor iemand die een dierbare heeft verloren?

De feestdagen komen er weer aan. Voor sommigen juist een moeilijke periode omdat dan die lege plek zo pijnlijk voelbaar is. Hoe fijn is het dan om een kaartje te krijgen. Maar, wat zet je op de kerstkaart voor iemand die een dierbare heeft verloren?

Hierbij 5 tips:

Deels overgenomen van: #ikmisje 

1. Kies een neutrale kaart

Kies een mooie, neutrale kerstkaart zonder voorgedrukte wensen en te veel poespas. Natuurlijk wens je iemand het beste, maar als diegene net iemand is verloren moet je het wel realistisch houden. ‘Gezellige feestdagen en een fantastisch nieuwjaar’ liggen waarschijnlijk niet in het verschiet, dus kies een neutrale kerstkaart waar je je eigen wens op kunt schrijven.

‘Noem zijn of haar naam’

 

2. Erken het verdriet

Geef iemand ruimte voor zijn of haar verdriet. Dit doe je door het gemis te benoemen. Een zinnetje als “Ik kan me voorstellen dat je je man (of nog beter, noem zijn/haar naam) deze feestdagen nog extra zult missen” of “Wat zullen deze dagen dubbel voelen voor jullie als je gezin niet compleet is” kunnen al veel steun geven!

3. Noem de naam van de overledene

Veel mensen durven na een overlijden de naam van degene die gemist wordt niet meer te noemen, uit angst het verdriet erger te maken. Terwijl het noemen van de naam juist gewaardeerd wordt! Zo weten de nabestaanden dat hun geliefde niet vergeten is. In een zin als “Wat zullen jullie X missen”of “We denken aan X en missen hem” kun je je steun betuigen.

4. Wens mooie dingen

Wat kun je iemand wel toewensen? Als iemand de feestdagen moet doorkomen terwijl hij rouwt kun je iemand mooie dingen toewensen als lieve mensen om hem/haar heen en mooie momenten in het nieuwe jaar.

5. Niet te ingewikkeld

Maak het jezelf niet te moeilijk. Rouwenden zijn niet eng, dus als je echt niet weet wat je moet zeggen: houd het kort! Met een opmerking als “Weet dat ik aan je denk”, kun je er eigenlijk nooit naast zitten.

Deels overgenomen van: #ikmisje

https://ikmisje.eo.nl/themas/artikel/download-gratis-mooie-wensposters