Krulspelden en lippenstift

Vorige week ontmoette ik Jannie. Op een bijzondere plek dat wel. Want het was in het rouwcentrum waar de mevrouw waarvoor wij de uitvaart verzorgden lag opgebaard. Vaak is het dan stil en als vanzelf gaan mensen die komen kijken fluisteren. Jannie niet! Ze kwam binnen met een gezellige drukte met een tas vol met spullen. Ze was de kapster van mevrouw. Vanaf het eerste moment dat Jannie kapster wilde worden was mevrouw al klant bij haar. Een klant vanaf het eerste uur. En Jannie had altijd gezegd dat als ze na haar overlijden nog een keertje haar haar zou willen doen. Als afsluiting van al die mooie jaren. Een stukje rouwverwerking, zo noemde Jannie dat, want ze hebben immers in al die jaren heel wat lief en leed gedeeld op die kappersstoel.

En zo gebeurde het. De rollers werden verwarmd, de haren van mevrouw gekamd, de rollers vakkundig gezet en de haarlak stond al klaar. In de kamer ernaast dronken de dochter en ik een bakkie koffie. Even kletsen over vroeger en herinneringen delen. Een gezellig moment. Toch werden we nieuwsgierig als wij waren naar die kamer gelokt. Want daar was het ook gezellig! Een heerlijk geteut klonk. Jannie gaf antwoord op de vragen die ze zelf stelde alsof we in haar salon zaten. “Ach” zei Jannie: “Hoe heb je het dan toch lieve Greetje, je ziet zo bleek… dat kan niet hoor”. En zo snel als Jannie gekomen was, zo snel was ze ook weer weg om de poederkwasten te halen.

Jannie maakte mevrouw ook nog mooi op en als finishing touch: Lippenstift. Want, zo zei ze: “Je had altijd van die lipjes om te kussen”. Niet te veel maar precies goed. En wat was het mooi geworden! Precies zoals mevrouw was.

Mensen vragen mij vaak hoe ik dit werk kan doen. Het is toch heel erg verdrietig allemaal? Nou, dit soort momenten maken mijn werk meer dan waardevol en heel erg mooi. Ontroerd hebben we gelachen om en met Jannie, om de krulspelden, om de kuslipjes. Voor de dochter een moment die op het netvlies gegrift staat als een waardevolle foto en voor mij een warme ontmoeting met deze bijzondere kapster.

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Condoleances
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties