De taal van Liefde

De taal van Liefde

“Waarom doe je dit voor ons? Je hoeft het niet te doen, maar je doet het wel!”. Deze vraag kwam er vrijdagmorgen onverwachts in vloeiend Nederlands uit bij deze mooie jonge moeder. Alsof ze erop geoefend had. Moeder is ze wel, maar ze heeft geen kindje in haar armen. Haar dochtertje is te vroeg overleden met 35 weken zwangerschap.

Met liefde en aandacht hebben we de uitvaart van het kleine meisje vormgegeven. Passend bij de levensovertuiging van haar ouders. Bijzondere rituelen, liefdevolle gebaren en een beschermende houding naar de jonge moeder. Toen we op de dag van de begrafenis afscheid namen, sprak ik de jonge ouders even apart. Ik zei: “Zorg goed voor elkaar!” Waarop de vader zei: “Maar dat kan ik ook niet anders, ik houd zoveel van haar!”.

Dit jonge stel gaat ons aan het hart. Van ver gekomen, de taal niet machtig, beperkte financiële middelen en een familie die ver weg woont. Alleen in een flat op 9 hoog. En dan die vraag. Waarom doen jullie dit voor ons?

Waarom? Omdat omzien naar anderen een van onze kernwaarden is. Omdat we met liefde ons werk doen. Omdat we vanuit onze overtuiging werken. Omdat we een roeping hebben anderen te helpen. Daarom!

De jonge moeder was zichtbaar ontroerd en ook ik stond met tranen in de ogen. Onze culturen liggen mijlenver uit elkaar, maar hier in dat vervallen trappenhuis omhelsden we elkaar alsof we elkaar jaren kennen en spraken we dezelfde taal. De taal van de Liefde.