4 sleutels, kinderen helpen bij verlies

Kinderen helpen bij verlies

Hoe kun je kinderen helpen en begeleiden als het gaat om verwerken van verlies en het hebben van verdriet. Zoals ik al eerder in een blogschreef, vinden wij het heel belangrijk om kinderen te betrekken bij een uitvaart.

Hoe dan?

Kortgeleden woonden wij een lezing bij van Manu Keirse. Hij is expert op het gebied van rouwverwerking, geeft een aantal tips.

 

4 sleutels:

  1. Luisteren

Kinderen moeten niet alleen worden gezien, maar ook worden gehoord. Luister goed naar wat ze zeggen en wat ze vragen. Ga met ze in gesprek!

  1. Correcte informatie

Vertel altijd de waarheid! Als je kinderen probeert te beschermen door informatie achter te houden, kan het zijn dat ze eigen hun eigen (foute) waarheden gaan creëren. Ze kunnen zichzelf zelfs onterecht de schuld gaan geven van situaties.

  1. Warmte en veiligheid

Als een dierbaar persoon van een kind is overleden, ervaart een kind vaak afstand en verdriet in plaats van warmte. Breng de kinderen niet weg, maar laat ze in hun veilige, vertrouwde omgeving.

  1. Herinneringen

Het is belangrijk dat kinderen herinneringen levendig kunnen bewaren. Geeft ze iets tastbaars van de overledene wat de herinnering levend houdt. Een herinneringsdoos kan een mooi aandenken zijn wat je maakt. Blijf ook spreken over de overleden persoon en noem zijn/haar naam regelmatig.

Bron: Manu Keirse