Tiktak…

en de tijd tikt door…

Het is een zonnige dag als ik de kleding bij ons verzorgingsteam ga brengen. Mooie blouse, nette broek en nog wat spulletjes van mevrouw. Gisteravond laat is ze onverwachts overleden. Tijdens de verzorging zie ik dat ze haar horloge nog om haar pols heeft. Hij doet het nog en tikt rustig verder alsof er niets aan de hand is.

Als je goed luistert kun je het tikken zelfs nog horen. En dat raakt me… de tijd tikt door zelfs na de dood. Het leven gaat verder en voor de nabestaanden van deze lieve mevrouw staat de tijd stil. Vaak is er geen besef van tijd, welke dag is het vandaag? Oh ja, ik had nog een afspraak, helaas vergeten. De tijd staat stil in je gedachten maar de klok tikt verder alsof er niets aan de hand is. De wereld gaat door alsof ze geen tijd heeft voor de dood.

In die periode waarin de tijd voor u of jou stilstaat, staan André en ik jullie graag bij. Wij zorgen dat alles wordt geregeld terwijl nabestaanden de tijd nemen om stil te staan bij afscheid nemen van uw of jouw geliefde. In die tijd van afscheid nemen, nemen wij alle tijd om dat afscheid tot in de details te regelen.

Na de uitvaart komen we na twee of drie weken nog eens bij u langs voor een nazorg gesprek. We bespreken dan alles nog eens rustig door en helpen als het nodig bij afhandeling van zaken. Ondertussen hebben wij de financiële kant al afgehandeld zodat u daar verder geen omkijken naar heeft.

Het horloge van deze mevrouw gaf ik tijdens het nazorg gesprek terug aan de nabestaanden en het horloge tikt nog parmantig door. Voor de nabestaanden is de klok weer gaan tikken, hun wereld gaat weer langzaam maar zeker open en wij kunnen deze uitvaart met een tevreden gevoel afsluiten. Wij zijn dankbaar voor dit mooie beroep.