Koffie met een gebakje

Ze had zojuist haar mantelzorgers nog aan de telefoon gehad. “Houden jullie het nog vol met deze warmte?” had ze gevraagd. “Ja, wij wel… maar hoe gaat het met u?”. “Ach ja, had ze gezegd, met mij gaat het wel goed, ik houd het wel vol.” De volgende dag werd ze gevonden door het verplegend personeel, overleden toen ze naar bed wilde gaan. Ze belde wel vaker ’s avonds even, gewoon om een stem te horen en even te kletsen voor het slapen gaan.

Binnenkort zou ze 90 worden, ze was net verhuisd naar een verzorgingstehuis. Ze maakte plannen voor haar verjaardag. “Ik wil geen groot feest, maar iedereen die de moeite neemt op mijn verjaardag te komen, neem ik mee naar het restaurant voor koffie met gebak”. Ook als er visite kwam, nam ze die graag mee naar beneden voor een kopje koffie met een heerlijk gebakje.

Haar uitvaart werd goed bezocht door vrienden die haar omringden. De uitvaart was vriendelijk en eenvoudig, precies zoals mevrouw was. Helaas is die verjaardag er niet meer van gekomen. Maar iedereen die de moeite nam om naar haar uitvaart te komen, werd na de afscheidsplechtigheid getrakteerd op koffie met een gebakje.