“Kan ik mijn uitvaartverzekering naar jullie oversluiten?”

Deze vraag krijgen we de laatste tijd steeds vaker. Tijd voor wat opheldering over deze vraag. Hoe zit het nu precies?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je altijd vrij bent om zelf, ongeacht waar je verzekerd bent, een uitvaartondernemer/ begeleider te kiezen die bij je past. Ben je dus verzekerd bij Ardanta, Yarden, Dela, Reaal, Monuta of misschien een andere verzekeraar? Geen probleem! Deze verzekeringen keren allemaal een bedrag uit om de kosten, of een deel van de kosten, van een uitvaart te dekken. Wij willen kosteloos voor je uitzoeken welke soort polis je hebt en waar je precies voor verzekerd bent.

Hieronder leggen we uit waarom een uitvaartpolis oversluiten niet nodig is.

Je hebt twee verschillende uitvaartvaartverzekeringen:

  • Kapitaal uitvaartverzekering
  • Natura uitvaartverzekering

Daarnaast zijn er ook uitvaartverkeringen die een combinatie zijn van beide uitvaartverzekeringen.

Wat is het verschil?

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij deze verzekering wordt het verzekerde bedrag bij overlijden uitgekeerd. De nabestaanden kunnen zelf de uitvaart naar wens regelen. Er is bij deze verzekeringsvorm volledige vrijheid over de besteding van het uit te keren bedrag. Je kunt dan ook zelf kiezen welke uitvaartondernemer je belt na overlijden.

Natura uitvaartverzekering

Bij deze verzekering worden een aantal standaard diensten verzekerd, zoals een bepaalde kist of een bepaalde rouwauto. De uitvaart wordt precies zo geregeld als in de polis genoemd staat. Echter, ook bij deze polis kun je ervoor kiezen om een bedrag uit te laten keren, zodat de uitvaart door een onafhankelijke uitvaartondernemer, zoals Memento Uitvaartzorg, kan worden verzorgd.

Is dat duurder?

Meestal niet. Bij een natura uitvaartverzekering is de uitvaart vaak standaard zonder extra’s. De ervaring leert dat ieder persoon en iedere uitvaart uniek is, waardoor er altijd specifieke wensen zijn. De kosten voor deze extra wensen zijn niet gedekt in een natura uitvaartverzekering. Bovendien ben je vaak beperkt aan een x-aantal kopjes koffie een x-aantal kaarten van een bepaald formaat en soort papier.

Ook het budget dat voor een bepaalde dienst staat vermeld is niet altijd reëel. Laats kregen wij een polis onder ogen van een natura uitvaartverzekering waarbij een advertentie ter waarde van € 76 werd vergoed. Let wel! Een advertentie in een regionale krant kost al snel €700! Het lijkt dan dat je alles goed hebt geregeld, maar voor de advertentie moet je flink bijbetalen. Dat komt ook vaak omdat de polissen heel wat jaren geleden zijn afgesloten en dat de prijzen niet geïndexeerd zijn. Dat wil zeggen dat ze niet veranderd zijn naar de prijzen van deze tijd. Misschien had je in 1976 wel een redelijke advertentie voor die prijs.

Waar moet je rekening mee houden qua kosten?

Een begrafenis kost tussen de € 6.000 en € 8.000. Een crematie ligt tussen de € 5.000 en € 7.000. Wat de kosten zullen zijn is uiteraard sterk afhankelijk van wat je als persoonlijke wensen hebt.

Een verzekeraar heeft vaak connecties met de grote uitvaartondernemers, waardoor je het gevoel hebt dat dat goedkoper is. Dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Een verzekeraar is niet bekend met onze tarieven. Dus, ze kunnen daar geen uitspraak over doen. Daarbij krijg je bij een kleine uitvaartonderneming vaak meer kwaliteit in de vorm van tijd en aandacht van de uitvaartbegeleider.

Wil je weten wat het regelen van een uitvaart financieel voor jou betekent, heb je speciale wensen of wil je je uitvaart alvast voorbespreken? Neem gerust contact met ons op! Zonder verdere kosten nemen wij jouw wensen met je door.

André en Nelleke Groenink
Tel: 0643035499
Mail: info@mementouitvaartzorg.nl
Web: www.mementouitvaartzorg.nl